Maak zijn bedrijf in Frankrijk

Wilt u een bedrijf te starten , maar in de juridische doolhof , je weet niet hoe je het doet , of wat sociale status vast te stellen afhankelijk van uw situatie . Dit artikel moet u helpen bij uw keuze ...

Oprichten van een bedrijf in Frankrijk wordt makkelijker , een beetje minder papier in te vullen , sneller en goedkoper . Tot juli van een LLC kosten ongeveer 686-762 euro ( 4500-5000 frank ) , all inclusive . Met de nieuwe maatregelen van de Franse regering , deze kosten te verlagen en zijn niet meer dan € 213 ( 1400 frank ) maximum. Voor een eenmanszaak , is het het beste : de kostprijs is onder de drempel van € 121 ( 800 frank ) ...

o De organisatie van het handelsrecht .

Franse handelsrecht op basis van het Wetboek van Koophandel ontwikkelde in 1807 , maar de meeste van de 648 originele artikelen er niet meer gevonden . Het is hervormd 18 september 2000 (Staatsblad van 20 september 2000 - Wetgevende Party - Verordening nr. 2000-912 ) . De wet van 25 mei 2001 heeft het minimumkapitaal aangepast voor SARL / EURL en variabel kapitaal bedrijven.

Het Wetboek van Koophandel is verdeeld in negen boeken :

    1 - Boek I - Commerce in het algemeen.
    2 - Book II - Commerciële bedrijven en economische belangengroepen .
    3 - Boek III - Bepaalde vormen van verkoop en exclusiviteit bedingen .
    4 - Boek IV - Prijzen vrijheid en concurrentie.
    5 - Boek V - Commercial paper en garanties .
    6 - Boek VI - Moeilijkheden bedrijven .
    7 - boek VII - Van de brancheorganisatie .
    8 - Boek VIII - Van enkele gereglementeerde beroepen .
    9 - Boek IX - Bepalingen betreffende de overzeese gebieden .

Daarnaast zijn een aantal wetten ingetrokken , en herstelde het Wetboek van Koophandel . Dit is bijvoorbeeld het geval van de wet van 24 juli 1966 met betrekking tot commerciële bedrijven , of , dat van 24 juli 1867 op met veranderlijk kapitaal of het reguleren van handelsagenten . Deze hervormingen hebben stof en codificeren wetten regen verwacht.

Stap een : Bepaal uw bedrijf .

Elke niet - commerciële activiteit of ambacht is niet burgerlijk . Dit is met name het geval voor medische en juridische beroepen , dierenartsen , apotheken , boekhoudkundige activiteiten , architectuur , engineering en technische studies , extra verzekeringen , onderwijs, medische en tandheelkundige praktijk , indicatoren , enz ... Sommige bedrijven hebben ook een civiele vastgoed bedrijven , sommige agrarische activiteiten , enz. .... In ieder geval , hoe dan ook, er is verplichte inschrijving in het handelsregister en bedrijven ( CR of SCR ) of de Kamer van Ambachten ( RM ) registreren voor ambachtelijke activiteiten . In een geval is er geen vermelding in de SCR : bij het maken van een joint venture (MS ) . We zullen later terugkomen.

o Kies de juiste afhankelijk van uw situatie ... Om gemakkelijker te navigeren , hebben wij de mogelijkheden die u afhankelijk van uw situatie gegroepeerd . Wanneer de maatschappij vereist sociaal kapitaal , rekening mee dat het moet worden gestort op een rekening bij een bank ( het is gratis) of bij een notaris ( niet gratis) . Een aanbetaling ontvangstbewijs zal worden afgegeven . Het gestorte bedrag wordt geblokkeerd moment van inschrijving tot uw nummer " SIRET " ( of K - Bi ) . Laat ongeveer acht dagen na de datum van het indienen van uw aanvraag bij de afhandeling van formaliteiten Centre ( CFE ) bevoegd. Dan is het geld zal worden overgemaakt op uw account en kunt het gebruiken voor zakelijke behoeften .

Als er geen minimumkapitaal te betalen , zijn er geen trappen of storten geld in een bank .

I- Je bent alleen, en je zult verdienen commissies .

    o HANDELSAGENT .
    Een handelsagent is een intermediair tussen twee mensen. Het beïnvloedt alleen commissies , koopt en verkoopt geen producten. In feite , het verbindt een bedrijf dat hij de verdiensten van zijn of haar producten te verkopen , en een ander bedrijf of onderneming .

    In artikel L.134 -1 , het Wetboek van Koophandel geeft de definitie van handelsagent " ... is een agent die als een zelfstandig beroep , zonder heid door een contract van diensten , is verantwoordelijk voor de manier waarop blijven onderhandelen en eventueel contracten van verkoop, aankoop , lease of diensten in naam en voor rekening van de producenten , fabrikanten , handelaren of andere handelsagenten sluiten. het kan een natuurlijke persoon of rechtspersoon "

    Het is onafhankelijk , heeft geen band van ondergeschiktheid met de vennootschap of vennootschappen waarmee zij werkt , en kan niet een medewerker daarvan zijn. Alle vergoedingen (minst kosten en uitgaven) verzameld zijn inkomen. Het kan werken voor meerdere die aan elke informeren en concurrerende producten niet te verkopen , tenzij de partijen overeenkomen .
    Moeten zich registreren op de speciale register van handelsagenten ( met het centrum van de zakelijke formaliteiten - CFE - ) . Kosten: minder dan 38 € ( 250 frank ) .
    Sociaal en fiscaal , wordt deze behandeld als zelfstandige ( ondernemer / vakman , eenmanszaken ) en kunnen profiteren van de regeling van de micro-onderneming . Gezien zijn bezoldiging algemeen vastgesteld percentage met een vaste , of beide gecombineerd , zodat hij voorzien van een service. Als zodanig, als de inkomsten niet hoger zijn dan € 26.678 HT ( HT 175.000 frank ) per jaar of € 2.223 ( 14.583 frank ) per maand , zal vrijgesteld van BTW en kan een vereenvoudigde boekhouding te gebruiken.

II - Je bent alleen , je koopt en verkoopt apparatuur , of een dienst aanbieden . Je hoeft geen kapitaal hebben .

    o NU PERSOONLIJKE ( of ambacht of beroep volgens beëindigde bedrijfsactiviteiten ) .
    U koopt of verkoopt apparatuur , bouw je sites " internet " en u een dienst te verkopen , heb je een zogenaamde "civiele " beroep? De status van de individuele ondernemer (of ambachtsman ) is dat wat je moet abonneren .

    Artikel L.121 - 1 van het Wetboek van Koophandel bepaalt dat " handelaren zijn personen die daden van koophandel te treden en om hun gebruikelijke bezetting . " De minderjarige of de minderjarige niet kan worden geëmancipeerd dezelfde handelaar ( artikel 2 van het Wetboek ) .

    Er is geen behoefte aan kapitaal . De kosten van inschrijving in het handelsregister ( uitgevoerd met CFE ) is minder dan 150 euro ( 990 frank ) .
    Handelaren en ambachtslieden kunnen onbegrensde kopen en doorverkopen materiaal of fabricage te koop , bieden diensten ( advies, het oplossen van problemen , websites , enz ... ) . Het beroep biedt alleen diensten en kan de gekochte apparatuur niet doorverkopen . Het handelt niet zoals het is geclassificeerd als professionals.

    De fiscale status zal zijn dat van de micro-onderneming als een omzet van maximaal € 26.678 ( 175.000 frank ) voor de diensten is € 2,223 ( 14.583 frank ) per maand en € 76.224 ( 500.000 frank ) is gelijk aan € 6,351 ( 41.666 frank ) per maand

    De individuele ondernemer ( ambachtelijke , professionele ) beschikt niet over een salaris , inkomen ( geamputeerd vergoedingen en kosten ) zijn inkomen. Het wordt opgelegd aan IR ( inkomstenbelasting ) en is verantwoordelijk voor eventuele schulden .

III - Je bent alleen , je koopt en verkoopt apparatuur , of een dienst aanbieden . Je hebt een kapitaal van minstens 1524-7622 euro ( 10.000 tot 50.000 frank ) ...

    o EURL vast kapitaal en variabel kapitaal .
    De Limited Liability Company unipersonnelle ( EURL ) kan een vast kapitaal (minimaal € 7.622 of 50.000 frank ) te hebben. Echter , sinds 25 mei 2001 , dit kapitaal kan alleen worden vrijgegeven als een 20 % ( of € 1.524 ( minimum 10.000 frank ) en de rest meer dan 5 jaar . Kan EURL ook variabel kapitaal. In dit geval is, kunnen we in-en uitstappen associëren en daardoor variëren de hoeveelheid kapitaal , zonder de noodzaak om een ​​nieuwe zaak in de rechtbank van koophandel te dienen.
    EURL is een feit, maar een LLC met een persoon in plaats van twee . Belasting kunnen kiezen voor het systeem SI ( vennootschapsbelasting ) in plaats van IR ( inkomstenbelasting ) en het vooraf bekend zijn . Indien het inkomen lager is dan € 38.112 ( 250.000 frank ) , een speciaal dieet wordt u verleend voor de winst , dat wil zeggen , van links naar bedrijf dispoosition . U betaalt slechts 15 % ( sinds 1 januari 2002 ) . Buiten dat , zal u tegen het normale tarief van 33,33 % ( 10 % , 36,6 % ) worden belast.

    De kosten zijn minder dan € 213 ( 1400 frank ) .
    Sociaal , het plan is de individuele bedrijven . De enige aandeelhouder van EURL heeft geen salaris , inkomsten ( geamputeerd vergoedingen en kosten ) zijn inkomen. De bijbehorende ( unieke ) de EURL is aansprakelijk tot de hoogte van het ingebrachte kapitaal , dat wil zeggen minimaal € 7.622 ( 50.000 frank ) , ook al is het slechts gedeeltelijk vrijgegeven )

IV - Je bent twee of meer , en je hoeft niet veel kapitaal hebben .

    Met minstens twee mensen, kunt u het opzetten van een bedrijf . We kozen voor de selectie van de meest voorkomende vormen .

    o De besloten vennootschap ( S.N.C ) .
    De vorming van een CNS vereist ten minste twee personen , maar er is geen minimum aandelenkapitaal. Er kunnen industrie ( dat slechts uit werk geleverd ) . De oprichting en de werking is relatief eenvoudig ( zie onze recensie in dit nummer) .
    Registratie ( RCS ) kost iets minder dan € 213 ( 1400 frank ) , juridische kennisgeving opgenomen . Sociale en fiscale status van elke partner is een van de individuele ondernemer ( zie hierboven ) en moet loonbelasting betalen ( ook als er geen inkomen is toegewezen ) . De Manager kan worden toegepast als het niet wordt geassocieerd . De vennootschap kan kiezen voor de vennootschapsbelasting ( IS ) of inkomstenbelasting ( IR ) van elk lid . Elke partner is hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden ( Wetboek van Koophandel , de artikelen L.221 - 1 tot en met L.221 -17 ) .

    o SAMENLEVING IN ( S.E.P ) .
    Het is een bijzondere vorm van vennootschappen die onder het Burgerlijk Wetboek (artikelen 1871-1873 ), die niet in het handelsregister is ingeschreven . Er is dus geen inschrijfgeld voor de RCS Als de activiteit commercieel , duurt het een commerciële vorm . In andere gevallen kan het een civiel object hebben .
    Er is geen sociaal kapitaal , en kan het bedrijf niet aanklagen ( vennootschapsrecht) vanwege de niet- registratie . Indien nodig , is het de manager die zich bezighoudt met het probleem in zijn naam voor het bedrijf . Het voordeel ligt in het feit dat de partners niet aan derden bekend . Maar allen zijn verantwoordelijk voor de schulden .
    Wij kunnen alle burgerlijke en commerciële acties met MS doen, behalve de gereguleerde activiteiten en degenen die een aantal van het handelsregister .
    Het sociale systeem van de manager is dat individuele bedrijven ( zie hierboven ) . Elke partner heeft geen loonheffingen te betalen ( alleen de bestuurder aansprakelijk is , zelfs als er geen salaris wordt betaald ) , wordt opgelegd aan IR

    o economische belangengroeperingen ( G.I.E ) .
    Doe geen minimum kapitaal om een GIE maken Deze vorm van de samenleving blijft de oplossing voor mensen die zich bezighouden met hetzelfde beroep (verplicht te fuseren tot GIE verstrekt ) , en in de hoop om het project , vaardigheden, uitrusting delen. Kunnen associëren : niet-commerciële mensen , en / of winkelen . Deze rechtsvorm kan ook een oplossing voor mensen die netwerken van de verkoop van producten te bedienen , zoals directe verkoop of multilevel , enz ... Een GIE is zelf niet om winst te maken , maar om te voorzien winst aan de leden (artikelen L.251 - 1 tot en met 252-23 van het Wetboek van Koophandel ) .
    De inschrijving in het handelsregister , is ingeschreven in het handelsregister via de afhandeling van formaliteiten Centre en all- inclusive kosten is ook minder dan 213 € ( 1.400 frank . Fiscale zegels zijn niet langer vereist op statuten , sinds 1 juli 2000 ) . Elk lid is verantwoordelijk voor de schulden van de onderneming .

V - Je bent twee of meer , en ten minste 1524-7622 euro ( 10.000 tot 50.000 frank ) .

    o de naamloze vennootschap ( LLC ) en SARL PRESS ( en gebruik de verspreiding van informatie op het Internet! ) .

    DE ALGEMENE
    Dit is de meest gebruikelijke vorm voor bedrijven . Associates zijn niet verantwoordelijk voor hun persoonlijke eigendom, alleen in verhouding tot hun bijdragen . Het is altijd commercieel ( zie E.U.R.L ) . De kosten zijn minder dan € 213 ( 1400 frank ) .
    Minderheid of gelijk aandeelhouders (50 % van de aandelen of minder) kan het statuut van werknemer hebben . Als er geen salaris wordt betaald, is er geen sociale opbouw . Het is niet verplicht om de manager te betalen. De meerderheidsaandeelhouders ( 51 % van de sociale en delen ) hebben sociale en fiscale status van individuele ondernemers. Zij moeten loonbelasting betalen , zelfs als er geen salaris wordt betaald .
    Het geplaatste kapitaal van de LLC is een minimum van € 7.622 ( 50.000 frank ) . Echter , sinds 25 mei 2001 , dit kapitaal kan alleen worden alleen vrijgegeven aan de omvang van 20 % (minimaal € 1.524 of 10.000 frank ) en de rest meer dan 5 jaar . De LLC kan variabel kapitaal. In dit geval kunnen we in-en uitstappen associëren en daardoor variëren de hoeveelheid kapitaal , zonder de noodzaak om een ​​nieuwe zaak naar de Rechtbank van Koophandel te dienen.

    Nieuw sinds 25 mei 2001 : U kunt bijdragen in de industrie te maken in een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid , dat wil zeggen bijvoorbeeld , know-how. Deze bijdrage in de industrie niet bijdraagt ​​aan de hoofdstad , maar kan profiteren van de verdeling van de winst . Met andere woorden , kunt u aandelen in een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid , in het beschikbaar stellen van uw tijd en / of uw expertise , zonder dat u geld te laten bijdragen aan de hoofdstad .

    Belasting , kan de LLC kiezen voor het systeem SI ( vennootschapsbelasting ) in plaats van IR ( inkomstenbelasting ) en de vooraf te kennen. Indien het inkomen lager is dan € 38.112 ( 250.000 frank ) , wordt een individueel u worden toegekend vanaf 1 januari 2001 . Je 15 % belasting op niet-uitgedeelde winst betaalt alleen voor aandeelhouders , en liet ter beschikking van de Entrprise . Buiten dat , zal u tegen het normale tarief van 33,33 % ( 10 % , 36,6 % , die geleidelijk moet worden teruggebracht tot 33 % ) worden belast.

        1 - de S.A.R.L vaste activa.
        Te monteren een LLC in zijn traditionele vorm , het minimum maatschappelijk kapitaal bedraagt ​​EUR 7.622 ( 50.000 frank ) . We kunnen niet los dat ten minste 20 % van de schepping ( 1,524 € of 10.000 frank ) en de rest , te brengen in 5 jaar .

        2 - S.A.R.L het variabel kapitaal .

        Kan slechts 20% van het kapitaal van de vennootschap , de rest in de komende 5 jaar vrij te geven als voor SARL vast kapitaal ( artikel L.231 - 1 tot en met L.231 - 8 van het Wetboek van Koophandel ) . Het voordeel van een naamloze vennootschap met veranderlijk kapitaal ligt in het feit dat het kapitaal door de komst van nieuwe partners , en de intrekking kan worden gevarieerd zonder telkens opnieuw formaliteiten om nieuwe statuten dossier van de Rekenkamer handel , etc ... wat brengt meer flexibiliteit , omdat slechts enkele minuten is genoeg. Wij raden u ten zeerste .

        3 - Druk op de s.a.r.l.
        Het mediabedrijf kan de vorm aannemen van een LLC of SA te nemen en vereist slechts € 304 ( 2000 frank ) minimum maatschappelijk kapitaal in plaats van € 7.622 ( 50.000 frank ) ( artikel L.223 - 2 , derde paragraaf van het Wetboek van Koophandel en wet nr. 86-897 , afdeling 2 , 1 augustus 1986 ) .
        SA is een zware structuur , laten we het uit onze woorden . Een LLC release is gecreëerd en wordt beheerd als een conventionele SARL ( het kan ook veranderlijk kapitaal zijn, maar als het minimum kapitaal is vastgesteld op een minimum , het is belachelijk ten minste € 304 of 2.000 frank niet vrij te geven ! ) .
        Als uw activiteit is de uitgeverij industrie ( in al zijn vormen ) of de pers , maar ook de informatie verspreid via een website (of Minitel ) , mits je enkele regel de status volgen is de juiste keuze . Zijn medewerkers zijn niet verantwoordelijk voor hun persoonlijke eigendom, en kunnen worden gebruikt als ze gelijk zijn of minderheid .

VI - Si ten minste € 19.056 ( 125.000 frank ) , en zijn slechts ...

    o COMPANY LIMITED VAN AANDELEN EENVOUDIG ( S.A.S ) . Opgericht bij de wet van 12 juli 1999 , de SAS is een naamloze vennootschap ( NV ) vereenvoudigd met de mogelijkheid om uit slechts een partner ( cons 7 in SA) of meer . Het minimumkapitaal van € 38.112 ( 250.000 frank ) . Het is mogelijk om slechts 50 % of € 19.056 ( 125.000 frank ) vrij te geven. Zoals SARL en EURL , de aandeelhouders van de SAS zijn niet verantwoordelijk voor de schulden om hun bijdragen te voldoen . Sommigen zien de SAS , een formule voor de toekomst . Niet zo zeker ... De partners kunnen worden toegepast , ongeacht het aantal aandelen dat wordt gehouden . Een accountant dient onafhankelijk van de omzet vereist. De beheerder kan een natuurlijke of een rechtspersoon zijn .

o Andere soorten ondernemingen , en verantwoordelijkheid in het creëren van een bedrijf .

Er zijn andere types van bedrijven, zoals het maatschappelijk middenveld aan vastgoed ( Real - civil society - SCI ) en landbouw ( EARL , SCEA , enz ... ) , professionele maatschappelijke organisaties richting civiele beroepen, enz ...

Tot slot is het goed te beseffen dat in de SARL , EURL ( en agrarische derivaten ) , SAS , en SA , de partners zijn niet verantwoordelijk voor hun persoonlijke bezittingen. Zij worden gemaakt tot het bedrag ingebracht in de onderneming , periode . Toch kan hun aansprakelijkheid sociaal en fiscaal aansprakelijk zijn in geval van fraude en standaard boekhoudkundige gekarakteriseerd .
Voor alle andere soorten bedrijven en bedrijven , leden zijn hoofdelijk aansprakelijk met hun persoonlijke bezittingen . Er dient echter te worden opgemerkt dat dit geen probleem is er ook. De juridische status als aangenomen blijft de eenmanszaak !

o Wat loonheffingen zal je betalen ?

De berekening van de loonbelasting is verschillend , afhankelijk van of de ene kant , een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid of SAS en ten tweede , een eenmanszaak of andere soorten ondernemingen .

1 - Loonbelasting in de SARL , SAS , en SA
Eerste punt om op te merken : vaststelling van een van deze juridische status , zijn er geen uitkeringen als er geen salaris wordt betaald .
Om de berekeningen voor de verzameling van alle sociale bijdragen en opgeëist door einde van het jaar de aftrek te vereenvoudigen , moet ervan worden uitgegaan dat zij ongeveer 72 % zal zijn op het bedrag van de netto lonen toegekend . Voorbeeld: als je wilt 1524,49 euro (10.000 frank ) van de netto- loon betalen, zal u een cash € 2.667,86 of 17.200 frank (EUR 1.524,49 x 72 % ) bieden .

2 - De sociale lasten in de andere gevallen .
Voor andere rechtsvormen , wordt een pakket het eerste jaar toegekend . Verwachten om ongeveer 1.350 frank per maand het eerste jaar te betalen . In principe wordt dezelfde forfaitaire regeling ook u gegeven het tweede jaar .
Sinds 1 januari 2000 ( update 2002 ) , de kosten zijn niet betaalbaar per kwartaal , maandelijks . Het volgende jaar , het is een percentage van de winst dat wordt geclaimd ( verwachten rond de 38% , maar het bedrag kan niet lager zijn dan het voorgaande jaar ) .

Als u een werkzoekende , contact op met uw kantoor ANPE . Je kan waarschijnlijk profiteren van accre en vrijstelling van sociale zekerheid voor een jaar ...

o Om u te helpen jezelf weer maken ...

Voor elk van de bedrijven waarin wij gesproken hebben , SARL , SA publiceert een "Map Creation -Kit " bevat alle algemene informatie over de juridische status gekozen , voor iedereen duidelijk toelichtingen voor het invullen van de documenten , vooraf vastgestelde statuten , Printed je model van overleg en vergaderingen , etc nodig ... Deze " Kit - maken van mappen " zal de kans op fouten en tijdverlies te voorkomen (die alles wat je nodig hebt is bevestigd is . je hoeft ' hebben niet voordat je verder ) . Het is een echt werkinstrument , onmisbaar . Het wordt uitgegeven tegen een prijs van € 85 , inclusief verzendkosten ( vasteland ) . Buitenlands en Dom - Tom , voeg € 15 ) .

Dit artikel moet u helpen om uw keuze van de juridische structuur te maken en kunt u ze gemakkelijker kunt vinden ... Goed schepping.

Ondersteuning